KJ8/DG25

Design: 2013-2014
Program: 7800 m2 offices and retail
Client: UNION Eiendomskapital AS
Location: Karl Johans gate 7 and Dronningens gate 25, Oslo, Norway

PRESERVING THE CITY CENTER

KJ8/DG25
PRESERVING THE CITY CENTER

Design: 2013-2014
Program: 7800 m2 offices and retail
Client: UNION Eiendomskapital AS
Location: Karl Johans gate 7 and Dronningens gate 25, Oslo, Norway
View fom Karl Johans gata / Kirkegata

The project is located on the main street of Oslo running between the royal palace and central station. The existing structure was erected in late classical style, following the great fire of 1858. Designed as a central hotel and business quarter, it has since housed a variety of functions such as workshops, offices, housing and artist studios. Both properties are listed. Karl Johans gate 8, or former Hotel Scandinavie, bears a prominent face towards Stortorget bazaar, and held status as a hot spot for Oslo’s artist society.

Model picture, view from Karl Johans gata.

The façade displays characteristic features for Kvadraturen with its tall windows and simplistic décor, but has been unsuccessfully restored in recent times. Currently housing fast food chains, vast duct systems and disused tarmac, it was our wish to revive some of the former life between the buildings by weaving old and new influences.

View from Dronningens gate
Model picture, view from Dronningens gata.
KJ25 and DG18 today
New accesses as well as a new glazed floor are etablished. The existing courtyard is now a climatized and publicly accessible space.
Axonometric view of courtyard. Illustration: Dark / Zinc AS
Café in the backyard. Illustration: DARK/ZINC AS
Flower shop in the first floor. Illustration: DARK/ZINC AS
Coffee shop in the first floor. Illustration: DARK/ZINC AS
Axonometric view of the second floor shops. Illustration: Dark / Zinc AS

In our winning proposal we sought to reinforce the historic identity of the site by restoring original detailing in close conjunction with proposed new extensions. Valuable traces from the past includes a superb wooden staircase running through the core of Karl Johans gate 8, and former dining hall.

Axonometric view of the third floor shops. Illustration: Dark/Zinc AS
Shops in the basement. Illustration DARK/ZINC AS
Axonometric view of the offices on the fifth floor. Illustration: Dark / Zinc AS
Model picture, general view.

The development calls for modernised circulation, public accessibility and open planning. Ground and first story levels lend themselves to commercial functions, whilst the top floors are rationalised to suit modern office use. The courtyard connecting the two sites becomes a covered atrium for communal and social functions, dining and events. Renovated lofts give access to roof terraces with rare views of downtown Oslo.