ØKERN PORTAL

Design: 2011-2015
Estimated completion: 2019
Program: 75.000 (offices and retail)
Client: Oslo Pensjonsforsikring AS
Location: Løren/Økern, Oslo, Norway

clearing in the woods

ØKERN PORTAL
clearing in the woods

Design: 2011-2015
Estimated completion: 2019
Program: 75.000 (offices and retail)
Client: Oslo Pensjonsforsikring AS
Location: Løren/Økern, Oslo, Norway
Økern Portal, view from the urban park. Illustration: Luxigon/Dark

Økern is rapidly transforming from an urban wasteland to a regional hub of high-end transport links, local centres and modern housing developments. Emerging neighbourhoods demand a re-definition of public spaces and the built vernacular. Our winning proposal for Lørenfaret 3 calls for removing two adjacent buildings and adding a 50,000 square metre extension along the site's perimeter.

Økern Portal from above. Illustration: Luxigon/Dark
Økern Portal, view from Dag Hammarskjølds vei. Illustration: Luxigon/Dark

The new building takes the shape of a forestwith pathways connecting the urban zone to the east and suburbia to the west. The stems grow out of a lightweight base, branching out to hold the structure. The “leaves” cladding the façade are faceted to catch light and create movement.
The building's striking shape confers a strong identity within the vast surrounding urban landscape, while its atriums and architectonic detailing lend the building a more humane scale.

The new Økern. Illustration: Luxigon/Dark
Økern Portal, Aerial view. Illustration: Luxigon/Dark

In order to maximize public availability the building is cantilevered to allow the neighborhood park to flow through the site. The park and surrounding infrastructure are lined with public functions such as dining, markets and leisure opportunities, aiming to generate life and activity at all hours.

The building frames a lush park which central element is the glazed pavilion. Illustration: Luxigon/Dark
The portal and the tree inspired facade define the new urban square. Illustration: Luxigon/Dark
The rooftop terrace. Illustration: Luxigon/Dark
A summer evening at the Økern Portal. Illustration: Luxigon/Dark
View from the main entrance and reception in the pavilion. Illustration: Luxigon/Dark
The central pavilion houses several restaurant concepts. Illustration: Luxigon/Dark
The pavilion is Økern Portal's pulsing heart. Illustration: Luxigon/Dark
The market street brings together the building's norh and south wings. Illustration: Luxigon/Dark
Pop-up concept stores along the market street. Illustration: Luxigon/Dark
View from the atrium and common areas. Illustration: Luxigon/Dark

Økern Portal has an ambitious environmental profile, including re-establishing biodiversity through extensive green roofs and local cultivation. Energy consumption, waste, pollution and material sourcing are carefully audited to ensure a sustainable build and extended life cycle. The project is aimed for a BREEAM-excellent rating.

The office areas are flexible with variate sitting arrangements and informal meeting places. Illustration: Luxigon/Dark
View from the office area. Illustration: Luxigon/Dark