ORIGO

Design: 2014
Program: 40 000 m2 offices, hotel and congress center.
Client: AB Invest
Location: Forus, Stavanger, Norway

Norway's tallest building

ORIGO
Norway's tallest building

Design: 2014
Program: 40 000 m2 offices, hotel and congress center.
Client: AB Invest
Location: Forus, Stavanger, Norway
Night view.

The tower Origo is located at the center between Stavanger, Sandnes and Sola. An areaconsidered one of Norway’s fastest growing areas for industry and housing. With a height of160 meters divided on 40 floor, Origo will be Norway’s tallest building. This skyscraper willsymbolize growth, new technology and a new urbanity. The shape of the building do not onlyrepresent a view towards the northern sea and innovative development in the oil industry, butalso an optimistic view towards the future and new technology after the golden oil age.

Location
Aerial view

Extraordinary
The main program consist of 25 floors of high-standard office space in the upper part, and 10 floors of long stay hotel in the lower part. An optimized plan offers effective, attractive and spacious offices and hotel rooms. Public functions are located at the top and ground floor of the tower; café, restaurant, gym and observation deck among others. A big room on top with panoramic view is extraordinary in Norwegian context.

View from the North side.
Model. General view

Expression
As the tall building only creates a footprint of 900 square meter, the challenge considering windy conditions are solved with a centered core that creates constructive stability and oversized trusses exposed in the facade. These expressive trusses also expresses strength, emphasizes movement in shape and creates a contrast to the otherwise minimalistic facade.

Section of the mixed used building
Interior view.
View of the 3D model.
Hotel plan
Office plan
Model. View of the top floors
Model. View of the base

Forus
Origo marks a change at the Forus area. From a big box inspired and monofunctional industry with low density to an urban area with mixed functions. The project contribute to this makeover with its high density, green recreation-areas and public infrastructure. The tower are a part of a new axis of public transportation, integrated in a green-blue park that creates an attractive entrance to the building and the environment surrounding it.

Model. Detail of the façade
Model. Detail of grand entrance hall