THE WOOD SHOP

COMPLETED: 2013
PROGRAM: 4400 sqm office
CLIENT: Norwegian Property ASA
LOCATION: Aker Brygge, Oslo, Norway
COLLABORATION: Zinc

RE-USE

THE WOOD SHOP
RE-USE

COMPLETED: 2013
PROGRAM: 4400 sqm office
CLIENT: Norwegian Property ASA
LOCATION: Aker Brygge, Oslo, Norway
COLLABORATION: Zinc
© DARK Arkitekter AS

As its name suggests, the Wood Shop was formerly a carpenter's workshop that produced furniture and joinery for shipping vessels, and is one of the few remaining historic buildings in the former shipyard area of Aker Brygge. Dark renovated the third floor in the three-storey workshop and its six-storey neighbouring administration building with the aim of restoring certain of the buildings' historic elements, while removing previous extensions and haphazard renovations.

© Dark Arkitekter AS
Facade with an external meeting room overlooking Støperigata. © Paul Paiewonsky

Dark stripped the Wood Shop of its chaotic additions and renovations, restoring its historic elements while creating a new infill building in between the two historic buildings, and modern office spaces throughout the complex. Exposed brick facades and original arches are contrasted with the transparent glass panels of the new façade of the infill-building and precise, transparent expressions inside. The separate vertical communication in the buildings was replaced by a common sculptural concrete staircase to enable flexibility and joint use of the two historic buildings, depending on the size and requirements of the tenants.

The glazed meeting room suspended on one side of the facade provides a window onto the transformation undertaken within. © Paul Paiewonsky
Diagram showing the old additions and the new infill between the two buildings.
Typical floor plan.

The carpenter's workshop was stripped of its cell offices and meeting rooms, so that the original open plan, with a storage and service zone in its centre, could be restored. A meeting room made of glass is hung on the exterior of the gable wall, exposing part of the building's inner workings to the public and serving to advertise the company's activities.

Top: Longitudinal section. Bottom: Transversal section.
Exposed concrete staircase.
Exposed concrete staircase. © Christian Roth Christensen
Staircase.
Work space
Work space
A carpentry workshop was installed in the building in the 1920s. © Anders Beer Wilse, 1920, Oslo Museum.
Work space. © Paul Paiewonsky
External meeting room. © Paul Paiewonsky
Stripped to its bare essentials, the same space was adapted to the needs of the 21st century. © Paul Paiewonsky
Lounge. © Paul Paiewonsky
Meeting space. © Paul Paiewonsky
Meeting room. © Paul Paiewonsky
Model. Main entrance.
Model. Two existing volumes are linked by a glazed building.