Her finner du Nord-Europas største spiselige takhage
Dyktige landsskapsarkitekter legger til rette for urbant jordbruk midt i Økerns tetteste kontorjungel. Nå hedres Oslo Pensjonsforsikring, DARK Arkitekter, Lark Landskap, Zinc og U.Reist med DOGA-merket for design og arkitektur. Utmerkelsen ble delt ut onsdag 16. mars av Design og arkitektur Norge (DOGA).
Grønn takoase
De siste årene har det reist seg en rekke storvokste kontorbygg på Økern i Oslo, og selv om mye av biltrafikken i dag sluses vekk er ikke denne delen av hovedstaden akkurat noen frodig oase.
I alle fall ikke på bakkenivå. Sju etasjer over bakken kan naboer og kontoransatte derimot boltre seg på en nesten 7000 kvadratmeter stor takpark og beskue 40 frukttrær, 2500 kvadratmeter med grønnsaker, 9000 spiselige busker og planter samt 200 000 bier. Vi må helt til Paris for å finne en større spiselig takhage enn den som er anlagt på toppen av Økern Portal.
Kortreiste ingredienser
Selv om tanken hele veien har vært å gi noe tilbake til nærmiljøet var ikke takhagen med i de opprinnelige planene til OPF og DARK Arkitekter. Etter hvert ble det klart at en takpark ville gi et ekstra løft til prosjektet, som foruten nær 50 000 kvadratmeter kontorplass innbefattet konferansesenter, kulturliv og åtte spisesteder. Lark Landskap ble satt til å bryte ny grunn på portalens tak.
Der oppe i høyden har landskapsarkitektene formet et grønt landskap over fire etasjer, med terrasser, amfier, joggeløyper og treningsapparater – og 5000 kvadratmeter med matjord. Urter, grønnsaker og frukt herfra blir servert ved flere av byggets spisesteder.
I utgangspunktet var ikke bygningen konstruert for vekten av jord og trær på taket. Fordrøying og avrenning av regnvann kunne også bli et problem. Et nettverk av spesialister utviklet både lette bygningskonstruksjoner og en banebrytende overvannsløsning.