Hvordan tilrettelegge for “det gode nabolag” i kombinasjon med eksisterende, og ny, næringsvirksomhet?
Forrige uke tok vi turen til Jørpeland for å presentere vår mulighetsstudie, og fremtidsvisjon for utvikling av de sjønære områdene i sentrum, for Strand Kommune. Oppgaven har vært formet som et parallelloppdrag der vi, sammen med DARK Arkitekter Stavanger og Arkipartner AS, har utgjort tre team som har utformet konsepter basert på forskjellige temaer.
Vårt fokusområde for oppgaven var boligutvikling, og vi har utforsket hvordan man kan etablere gode nabolag i en kombinasjon med eksisterende, og ny, næring. Studien har sett på transformasjon og utvikling på den gamle stålverkstomta med tilgrensende områder. Med sin sjønære beliggenhet, industrihistoriske strukturer, trehusbebyggelse og grøntområder, gir tomten et godt bakteppe for ny utvikling med sterk identitet og egenart.
Prosjektet legger opp til en skånsom utvikling av området, som kan skje nøkternt og over tid, slik at man sikrer et godt og realistisk rammeverk med lokal forankring. Hovedgrepet har vært å etablere et attraktivt parkdrag, «Stålverksparken», der de nye boligfeltene kan vokse fram. Planen tar utgangspunkt i bevaring og integrering av bygg og strukturer med verneverdi, for å sikre at historien ikke går tapt. Enkelte av bygningene får beholde sin stålverksdrift, mens andre får potensiale til å fylles med aktivitet og nytt liv. Vi foreslår at transformasjonen av bygningene skjer gradvis, der de innledende fasene i utviklingen tilrettelegger for at innbyggerne selv kan være med å skreddersy program, samt teste ut konsepter etter ønsker og behov.
Et viktig premiss for oppgaven har vært at det avsettes areal til et nytt datalagringssenter. Det kan være utfordrende å legge et stort industrianlegg på en såpass sentrumsnær tomt. Derfor har vi vært opptatt av å lokalisere anlegget slik at det sjenerer minst mulig, og ikke fører til riving av bygninger med verneverdi.
Stor takk til Strand Kommune for samarbeidet!
Det har vært en utrolig spennende tomt å jobbe med, og vi gleder oss til å følge utviklingen videre.