Neste artikkel
Forrige artikkel

ARKITEKTUR X VILDE ROSENDAHL

PÅ LAG MED NATUREN

.

ARKITEKTUR X VILDE ROSENDAHL
PÅ LAG MED NATUREN

.

Etter å ha vært utvekslingsstudent i Colorado på videregående søkte Vilde Rosendahl seg til USA for å studere arkitektur. Livsstilen i den liberale staten med den ville naturen hadde satt spor og ble et naturlig førstevalg. I Colorado opplevde Vilde en naturkatastrofe som inspirerte henne til å utforske arkitektur som spiller på lag med naturen, istedenfor å stritte imot.

.
.

I dag jobber Vilde som arkitekt hos DARK. Alt som står i igjen i USA er en gammel Honda cafe-racer som hun planlegger å fikse opp der borte, for så å sende den over fiks ferdig til Norge. Mens hun venter på motorsykkelen fra USA jobber hun i DARK Arkitekters bolig-team på flere ulike prosjekter.

Forholdet til arkitektur som spiller på lag med naturen begynte et av de første årene på universitetet i USA, forteller Vilde.

Vildes kjære motorsykkel står for øyeblikket i garasjen til svigerfar i USA. Foto: Privat
Vildes kjære motorsykkel står for øyeblikket i garasjen til svigerfar i USA. Foto: Privat

 

— I 2013 var det en stor flom i Boulder. Det styrtregnet i en ukes tid, som førte til at store deler av sentrum flommet over. Strømmen gikk i hele byen, hus ble totalt ødelagt og trær knakk som fyrstikker. Det var en bisarr opplevelse fordi samtidig som at man kunne flyte rundt i sentrum i oppblåsbare ringer, mistet mange husene sine og alt de eide, tilfører hun.

 

Vilde bodde et lite stykke unna der flommen var som verst, hun dro likevel ned mot sentrum for å se ødeleggelsene på nært hold.

 

— Jeg husker vi kjørte ned til sentrum. Selv om vi satt i en stor amerikansk "offroad-bil" gikk vannet til høyt opp på dørene. Ødeleggelsene vi så var enorme, forteller hun.

Midt i en fjellvegg i Colorado, USA. Vilde ble bitt av basillen som utvekslingsstudent på videregående. – Midt mellom potetåkere og cowboyer møtte jeg folk som likte å klatre og stå på ski. Foto: Privat.
Midt i en fjellvegg i Colorado, USA. Vilde ble bitt av basillen som utvekslingsstudent på videregående. – Midt mellom potetåkere og cowboyer møtte jeg folk som likte å klatre og stå på ski. Foto: Privat.

Opplevelsen fra Colorado sådde et frø i Vilde. I årene som fulgte ble hun involvert i klarte- og skigruppa på skolen. Det gjorde at hun tilbrakte de fleste helger hengende i en fjellvegg eller i full fart gjennom puddersnø. Heller ikke de naturopplevelsene var uten farlige episoder.

— Det var blant annet en veldig erfaren skikjører og skredekspert som ble tatt av skred. Man lærte fort at selv om man er godt forberedt og tror man har kontroll, så er det umulig å være helt forberedt på naturens ville kraft.

Vilde tok mastergraden sin på NTNU i Trondheim. Da hun skulle velge hva masteroppgaven sin skulle handle om, hadde hun allerede gjort seg opp noen tanker.

— I tillegg til det jeg hadde sett noen år tidligere i Colorado så hørte og leste jeg mer om klimakrisen. Klimaendringer er noe som skjer nå, og jeg fikk derfor et ønske om å fokusere på design av boliger som tåler fremtidens utfordringer.

Vilde i bro. Lofoten sommeren 2017. Foto: Privat
Vilde i bro. Lofoten sommeren 2017. Foto: Privat

Vilde sin masteroppgave tar for seg et område i Fredrikstad som ligger i en flomsone. Hun forklarer at når det skal bygges 2-3000 boliger er det ikke vanlig for kommuner i distriktet å skrike nei. Hvor vidt området kan rammes av flom blir en festbrems av en faktaopplysning som ikke alltid tas hensyn til. Her foreslår Vilde en type arkitektur som kan bidra til å løse problemet.

Illustrasjon fra masteroppgaven som viser hvordan «bassenget» under huset fylles med vann.
Illustrasjon fra masteroppgaven som viser hvordan «bassenget» under huset fylles med vann.

— Jeg kan snakke i timevis om dette konseptet og om oppgaven. Nå som det har gått en stund ser jeg også små ting jeg kanskje burde gjort annerledes, men kort fortalt går konseptet ut på hus som står oppi et slags tomt «basseng». Hvis det blir flom blir bassenget fylt med vann og huset flyter opp. Skinner holder huset på plass og sørger for at det kun flyter rett opp, forteller hun. Dette er en dyr måte å bygge på, men man sparer store summer den dagen flommen kommer.

Vilde er opptatt av å understreke at det finnes mange forskjellige løsninger på flom-utfordringer og at dette bare er en av dem. Siden tomten hun valgte tidligere var Fredrikstad Mekaniske Verksted passet løsningen med skinner ekstra godt siden husene låner designdetaljer fra de gamle kranene som stod på området.

«Hvor ville du bodd?» er spørsmålet hun stiller retorisk i oppgaven.
«Hvor ville du bodd?» er spørsmålet hun stiller retorisk i oppgaven.

På spørsmålet om hvorfor hun liker å gjøre ting på naturens premisser svarer den unge arkitekten at hvis man prøver å finne løsninger hvor man kan jobbe med naturen, se fordeler i det uforutsigbare isteden for å separere seg helt fra naturen, vil resultatet ofte blir bedre på mange måter.

 

— Jeg får en ro av å være ute. Jeg tenker bedre. Jeg mener det er viktig å tilbringe tid ute, for å forstå sammenhengen mellom naturen og hvordan vi lever. Ikke minst for å bli inspirert. 

Vilde ned en fjellside i Colorado. Foto: Privat
Vilde ned en fjellside i Colorado. Foto: Privat

Som et siste spørsmål får Vilde i oppgave å beskrive sitt drømmeprosjekt. Hun skal forestille seg at det kommer en ny kunde inn på kontoret mandag morgen sier «Gjør hva du vil, jeg er med!».

 

— Det må være et prosjekt som inspirerer folk til å være mer fysisk aktive, og ikke minst en bolig som ikke har strenge grenser mellom inne- og ute- areal. En bolig som er effektiv med tanke på miljø og klima, og ikke minst at den skal tåle en støyt i lang tid fremover.

 

Å designe et hus som ikke bare er et trygt hjem, men som også inspirerer på andre måter hadde vært drømmen. Se for deg en bolig hvor det er lov å stå på ski ned fra taket, eller klatre opp den ene ytterveggen. Da er det brått så mye mer enn bare et bygg, det hadde vært gøy!