Neste artikkel
Forrige artikkel

Jostein om de første årene i DARK Stavanger

.

.

Jostein om de første årene i DARK Stavanger
.

.

Siden Jostein Korsnes begynte som daglige leder i DARK Stavanger har de opplevd et dramatisk fall i oljeprisen og korona. Likevel har arkitektkontoret klart å få på plass spennende prosjekter, offentlige rammeavtaler og nye ansatte. Hvordan har det vært å skulle få kontoret opp og stå, når verden rundt stopper opp?
Hvorfor ville du bli daglig leder i DARK Stavanger?

— Etter noen år i et stort og ingeniørorientert miljø savnet jeg muligheten for å ha fullt fokus på arkitektur. Det som driver meg, er muligheten til å jobbe med de beste folka og skape kvaliteter i prosjektene. Da trenger man et variert og stort fagmiljø som ikke styres ovenfra. DARK sjekket ut på alle disse punktene og når vi startet dialogen var jeg ikke i tvil om at DARK Stavanger var det rette kontoret for meg.DARK Stavanger var helt i oppstartsfasen da du tok over. Hva var viktig å få på plass?

— Vi var nødt til å skape et solid nettverk med oppdragsgivere og sørge for at kontoret har flere ben å stå på. Stavanger-regionen er konjunkturutsatt og følger olje- og gassmarkedet. Derfor ble vi tidlig enige om at DARK Stavanger bør ha en blanding av private og offentlige oppdragsgivere.

— For å få de beste folka med på laget må man også ha arkitekturfaglig ambisiøse oppdrag med muligheten til å leke seg som formgiver. Flinke folk skaper gode prosjekter, som igjen skaffer oss nye muligheter. Det blir en positiv spiral hvor menneskene er viktigst.

.
.

Du har opplevd stort fall i oljeprisen og korona siden du begynte – hvordan har vært å skulle få en bedrift opp og stå i en slik situasjon?

— I februar 2020 hadde vi endelig fylt opp all kapasitet for første gang og det var full fart på kontoret. Så kom pandemien og stengte ned samfunnet. Det skapte stor nervøsitet hos alle private oppdragsgivere og flere prosjekter ble satt på pause. Samtidig startet priskrig på olje- og gass, og inntektene hos olje- og gassleverandørene gikk rett til bunns, som betyr investeringsstopp i vår region. Da lurte vi på om kontoret ville overleve til sommeren. Med god støtte og motivasjon fra ledergruppen bestemte vi oss for å holde hodet kaldt og stole på at alle presentasjonsmøtene og frøene vi hadde sådd siden oppstart skulle spire.

— Høsten før hadde vi heldigvis fått på plass en rammeavtale med Rogaland Fylkeskommune. Da pandemien kom sørget den for noen få prosjekter ble videreført uavhengig av all dramatikk i samfunnet. Vi fortsatte blant annet å tegne på utvidelsen for 270 elever ved Hetland videregående skole, sammen med interiørarkitektene i søsterselskapet vårt Zinc.

— Så, midt i korona-våren, får vi en fantastisk beskjed. Noen måneder tidligere hadde vi gått «all inn» i konkurransen om å vinne en rammeavtale med Sola Kommune. Av de 13 kontorene som hadde gitt tilbud var det vi i DARK Stavanger som fikk rammeavtalen.

— For Sola Kommune har vi i løpet av 9 måneder startet prosjektering av spesialboliger, ny barnehage for 120 barn, utvidelse av barneskole for 120 elever, nytt kulturhus i Tananger og forrige uke kom bestillingen på skisseprosjekt for et nytt svømmeanlegg med budsjett på NOK 220 millioner. Det er stort for et kontor under etablering.

— Oppstartsfasen har vært opplevelsesrik og det har vært store svingninger mellom å være bekymret og tenke «nå tar det helt av». Det er ingen tvil om at det har vært og er utfordrende, men det gjør det også veldig spennende og interessant. Jeg er helt sikker på at det er folka i Dark Design Group som gjør at vi har klart oss såpass bra det siste året.

 

Hvordan jobber dere i DARK Stavanger, har dere ulike team til ulike prosjekter eller gjør alle alt?

— DARK Stavanger har ingen skiller mellom arkitekter, interiørarkitekter og landskapsarkitekter. Det er en stor fordel for oss som et mellomstort kontor. I dag er vi 12 stykker som utvikler prosjektene nærmest intuitivt mellom arkitektfagene.Ble jobben slik du så for deg?

— Min ambisjon er å glede meg til å komme på kontoret. Det betyr ikke at administrative oppgaver nødvendigvis er det kjekkeste, men som en del av laget er det noe som må gjøres. Når kontoret vokser, resultatene peker oppover og prosjektene nærmer seg byggefase betyr det at vi gjør ting riktig og det er både enormt motiverende og noe jeg håpet å se nyansene av etter ett års tid.Hvilken dag har vært den verste?

— Uke 3 på hjemmekontor. Hjemmeskole fra helvete og parallelt med Teams-møter og ledig kapasitet + stopp på 2 prosjekter. Det er fint å ha kjent på unntakstilstand, og vi har egentlig ingen grunn til å klage i Stavanger hvor vi har vært på kontoret siden mai.Hva har vært din beste dag på jobben, så langt?

— Det er et vanskelig spørsmål med et stort utvalg av svarmuligheter. Jeg tror likevel det må være da vi fikk etablert dagens partnergruppe. Da jeg kikket rundt meg gikk det opp for meg at vi er en sammensatt gruppe med virkelig høy kompetanse - som jeg mener gjør oss til et av de aller dyktigste og mest interessante kontorene i vår region.