Gjerdrums Vei 12

Fra spinneri til Campus G12

Sted
Nydalen, Oslo, Norge
Samarbeid
Oppdragsgiver
Fredensborg Norge AS
Program
11 700 m² - 266 studentboliger
År
2016 - 2018

Ved å beholde den sterke industrielle karakteren og arbeide med bærekraftige og rene materialer, ønsker vi å fremheve fortiden og samtidig legge til et nytt lag til spinneriets historie. Etter transformasjon og rehabilitering av Dark Arkitekter, stod Campus G12 ferdig i 2018 med 266 nye boenheter.

I løpet av de siste 150 årene har ulike funksjoner fått sette sitt preg på bygningene ved Gjerdrums vei 12, som ligger langs Akerselva i Nydalen. Bygningene ble oppført som spinneri i 1856 og deretter veveri i 1864 for Nydalens Compagnie Bomullsspinneri. Fra 1980-tallet ble bygningene brukt til kontor og TV-produksjon. Da hele det historiske fabrikkanlegget senere ble regulert til bevaring som del av kulturmiljø, åpnet det seg en mulighet for å endre bruken til studentboliger. Rehabiliteringen foregikk i tett samarbeid med antikvariske myndigheter, oppdragsgiver og entreprenør. Bygningsmassen er med sin materialitet og struktur et typisk eksempel på industribygg fra 1850-tallet, med massive teglssteinsvegger og store vindusflater.

Visjonen for Campus G12 var å skape et attraktivt, levende bomiljø med utgangspunkt i de historiske kvalitetene bygningene og anlegget innehar. Det røffe indrustripreget ble beholdt som kontrast til moderne og mer forfinet materialbruk i hver enkelt bolig. I tillegg til studentboliger, med tilhørende fellesarealer, åpner prosjektet opp for et levende nabolag med et felles torg hvor folk kan møtes – med lokale tilbud som forretninger, spisesteder og pub/bar. Området er også omgitt av større utearealer som vender seg mot elva, og vil være felles for studentene som bor i nabolaget Campus G12.

flere
prosjekter

Transformasjon fra innadvendt til utadvendt kvartal

Stortorvet 7

Næring / Redesign
En integrert del av byen

Gunerius

Plan / Redesign / Urban design
Ti tusen trær i ti etasjer

Spor X

Næring