Stortorvet 7

Transformasjon fra innadvendt til utadvendt kvartal

Sted
Oslo, Norge
Samarbeid
Oppdragsgiver
Schage Eiendom AS
Program
35 000 m²
År
2013 - 2023

Gjennom vår transformasjon av Stortorvet 7 har vi styrket forholdet til byen, lagt til rette for gode arbeidsplasser og endret fokuset i kvartalet fra innadvendt til utadvendt. Oppgaven har vært å omorganisere og fornye allerede eksisterende lokaler midt i Oslo sentrum, og ved enkle grep sprøyter prosjektet nytt byliv inn i eksisterende bygningsmasse. Grepene forbedrer fleksibiliteten i kvartalet, og sammen med resten av transformasjonen er grunnlaget lagt for fremtidens arbeidsplasser og handelslokaler i indre by. Vinnerkonseptet vårt, fra konkurransen i 2013, tok utgangspunkt i å bevare og gjenbruke den eksisterende bygningsmassen og samtidig fremheve byggenes arkitektur og plass i byrommet. Det nye S7 vil invitere til serveringssteder og kaffebarer, co-working og innendørs sykkelparkering.

S7 danner et kvartal bestående av fem bygg med ulike kvaliteter og konstruksjonsprinsipper, med byggeår som spenner fra 1880 til 1970. Mot Stortorvet ligger det største bygget, gamle Kredittkassen, som er tegnet av Frithjof Stoud Platou og utsmykket av kunstneren Finn Christensen. Hvert av byggene har særegne kvaliteter som er med å gi prosjektet arkitektonisk rikdom.

Innad har vi ryddet opp i en brokete og uoversiktlig bygningsmasse med utallige ganger og ulike nivåer. Grønn mobilitet prioriteres når tidligere nedkjøring til bilparkering transformeres til sykkeladkomst. Hovedatriet blir byggenes nye orienteringspunkt og vertikale «t-bane», som forbinder hele kvartalet og sikrer økt dagslys og siktlinjer i den tidligere lukkede bygningsmassen. Dette blir også en uformell møteplass der folk møtes på vei til kontoret, i trappa, på gangbrua, eller i en av de fire heisene som bringer både ansatte og besøkende opp til restaurant og takbar. Taket, kvartalets femte fasade, blir tilgjengeliggjort når tekniske installasjoner på tak erstattes med en ny, åpen 9.etasje – med storslått utsikt over Oslo.

I møte med byen har fokus vært å tilgjengeliggjøre og invitere, ved å åpne fasader og fordoble antall innganger til nye, store og små butikklokaler. To nye innfillbygg er med på å komplettere kvartalet mot to av Oslos travleste gater. Kontorinngangen får sin del av første etasjen eksponert i bybildet, med kaffebar og uformelle arbeidsplasser.

Kontorlokalene er under BREEAM-sertifisering.

© Jim Stephenson
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
© Jim Stephenson

flere
prosjekter

En integrert del av byen

Gunerius

Plan / Redesign / Urban design
Ti tusen trær i ti etasjer

Spor X

Næring
Tegner Oslos skyline

Barcode

Plan / Urban design