Hetland VGS

En ramme for de unges sosiale fellesskap

Alt text missing

Foto: Hundven Clements

Sted: Stavanger Program: Undervisning / Videregående skole Oppdragsgiver: Rogaland Fylkeskommune År: Ferdgistilt 2023

Hetland videregående skole vant årets byggeskikkpris i Stavanger i 2024, for sin oppgradering av eksisterende skolebygg og et nybygg for 270 elever på 3000m2. Prosjektet handler like mye om å øke bruksverdien på et over 60 år gammelt skolebygg, som å gi form til et fremtidsrettet og miljøriktig nybygg. Arkitektoniske kvaliteter og naturlig materialbruk har smeltet de to byggene sammen og skapt en arena med godt inneklima og materialkvaliteter som fremmer samhandling, trivsel og læring – og gode hverdagsopplevelser.

Prosjektet utforsker løsninger som øker dagslysfaktoren i klasserom og dermed elevers konsentrasjonsevne. Med ny skolegård er skolens uteområde endelig universelt utformet og designet med høy ombruksfaktor. Vi har også utforsket synergien mellom eksisterende bygg og nye romlige elementer, sterkt preget av massivtre og naturmaterialer både i eksteriør og interiør. Zinc har vært interiørarkitekter, Veidekke Entreprenør AS har vært ansvarlig for utførelse.

Alt text missing

Foto: Hundven Clements

Juryen 2024 Byggeskikkpris i Stavanger

«Bygget har en generøs og lettlest romlighet som en vakker ramme for de unges sosiale fellesskap og et godt sted for læring.»

Alt text missing
Alt text missing

Foto: Hundven Clements

Alt text missing

Utformingen av den nye Hetland VGS er nøye gjennomtenkt for å utnytte dagslys best mulig, noe som har stor betydning for elevenes læring og konsentrasjon. Derfor har klasserommene høy takhøyde, store vinduer, og dagslyset reflekteres dypere inn i rommene ved hjelp av takflaten. Materialer i tre og en balansert fargebruk skaper et rolig og behagelig læringsmiljø.


Sosial bærekraft og inkludering er svært viktig i den videregående skole. Den klassiske skolekorridoren har derfor fått en utforming som binder sammen begge etasjer og skaper inkluderende soner med opplevelsen av at alle er sammen i samme rom.


Materialkvalitet og fokus på bærekraft og varighet har vært viktig fra start. Men det største miljøriktige grepet var å effektivisere og gjenbruke eksisterende arealer med nye funksjoner og dermed redusere behovet for nybygg - det mest miljøvennlige arealet er det du ikke bygger.

Alt text missing

Foto: Hundven Clements

Alt text missing

Relaterte prosjekter

Alt text missing

OCCI – Ullern VGS

Alt text missing

Stormen Kulturhus og Bibliotek