Barcode

Tegner Oslos skyline

Sted
Bjørvika, Oslo, Norge
Samarbeid
A-lab, MVRDV
Oppdragsgiver
Oslo S. Utvikling
Program
200 000 m²
År
2003 - 2012

Barcode er en grunnpilar i utviklingen og utformingen av bylandskapet til 2000-tallets Oslo. De høye, slanke bygningene er brutt opp og et sprudlende liv fyller hele bygulvet innenfra og ut i mellomrommene. Sammen skaper byggene en helhetlig bydel med topologien til en strekkode. DARK Arkitekter har spilt en sentral rolle i transformasjonen av Bjørvika og med Barcode som portalen mellom byen og Oslofjorden, kan betydningen av området i Oslos byutvikling neppe overvurderes.

Bjørvika ble en gang omtalt som «kjøkkeninngangen til Oslo». Havnen, varehusene, verftet og tunge motorveistrukturer var funksjonelle og elsket av havnearbeidere, men stygge på den storslåtte tilfeldige måten som monumenter til industrialismen. Da byen la ut en utlysning om å forvandle området med høy tetthet av bolig- og næringsarealer, komplett med kjøpesentre, kulturattraksjoner, offentlige gater og spisesteder, ble Norges ledende arkitektfirmaer invitert til å konkurrere om blokkstripen nærmest jernbanestasjonen. DARK vant konkurransen som ett av tre arkitektfirmaene i teamet som fikk ansvar for å utvikle Barcode-konseptet, sammen med A-lab og nederlandske MVRDV.

De ulike tomtestripene i Barcode er prosjektert av flere arkitektkontorer, hvor DARK arkitekter har vært ansvarlig for den overordnede reguleringsplanen for området, prosjektering av VISMA-bygget samt Midtbygget og Vestbygget for DNB. Disse kjennetegnes av geometrisk og «pikselert» arkitektur som sammen skaper en variert helhet i området.
Barcode var sin tids største byutviklingsprosjekt i landet og en ny, innovativ form for byplanlegging – aldri tidligere praktisert i Norge. Konseptet ble basert på en samling regler for bygningenes og byrommenes utforming i stedet for en endelig løsning, og satte søkelys på variert formgivning, naturlig lys, siktlinjer, variasjon i materialitet, individualitet og identitet. Dette resulterte i ett område hvor hvert bygg har en individuelt, skulpturelt design samtidig som de er del av en større helhet.

Bygulvet er en sentral del i prosjektet, med ambisjon om å tilby et sammensatt og vitalt byliv til befolkningen. Funksjoner som street food, kafeer og restauranter, treningsmuligheter og butikker veves sammen med attraktive byrom, passasjer og gater og beriker nabolaget. Livet over bygulvet er preget av kontorer, med innslag av boliger i flere av byggene – enten som egne bygg eller kombinasjonsbygg. Sammen skaper de variasjon og byliv hele døgnet i Barcode og Oslobukta.

© Christian Roth Christensen
© Olaf Kon
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Christian Roth Christensen

flere
prosjekter

Transformasjon fra innadvendt til utadvendt kvartal

Stortorvet 7

Næring / Redesign
En integrert del av byen

Gunerius

Plan / Redesign / Urban design
Ti tusen trær i ti etasjer

Spor X

Næring