DNB Midtbygget

Piksler i et urbant bybilde

Sted
Bjørvika, Oslo, Norge
Samarbeid
MVRDV, Zinc
Oppdragsgiver
Oslo S Utvikling
Program
37 000 m²
År
2014

DNBs hovedkvarter, bestående av tre bygninger, er en del av Barcode-utviklingen i Oslo som DARK Arkitekter har utviklet i samarbeid med A-Lab og MVRDV. Kontorene har tegnet ett bygg hver, og DARK var lokalarkitekt på Midtbygget. Designet følger den tematiske “pikseleringen” i Barcode-arkitekturen. Det karakteristiske volumet rommer 37 000 kvadratmeter kontorlokaler med mer enn 2 000 arbeidsplasser, som er forbundet med en rute fra første etasje hele veien opp gjennom bygget. Dette gjør at bygningen kan være unikt fleksibel og ekspansiv, i samspill med forbindelser som binder sammen hele bygget.

Volumets design tok utgangspunkt i en massiv form, og ved å fjerne «piksler» tilpasser bygget seg sin urbane kontekst, bla. gjennom lune terrasser, skjermede inngangssoner, og en offentlig passasje som løper gjennom hele Barcode. Pikslene danner kuber på 6×6 meter som er basert på ideelle arbeidsgrupper for virksomheten, samt kombinerer en stor og fleksibel organisasjon oppdelt i effektive arbeidssoner og varierte fellesområder. Eksteriøret i glass og murstein uttrykker både transparensen og stabiliteten til DNB som en moderne finansinstitusjon, samtidig som designet følger det tematiske, arkitektoniske uttrykket i Barcode. På den ene siden finnes den stolte, sterke ikonografien, og på den andre siden tilbys du sosiale rom og menneskelig karakter i hver etasje. Pikseleringen gjør at ingen etasje er den andre lik, og gjennom bygningen oppleves hver etasje sin egne karakter, kvaliteter og overraskelser.

Det 17 etasjer høye Midtbygget tilbyr over 2000 fleksible arbeidsplasser, og hver etasje rommer en rekke glasskuber hvor ansatte kan holde uformelle møter, spise lunsj eller ta telefonsamtaler. I tillegg til inneholder bygget en kantine med ca. 140 sitteplasser på toppen av bygget, en «executive lounge» med utsikt over fjorden, meglersalen med inntil 250 arbeidsplasser, samt hovedinngang med resepsjon og adgang videre ned til fellesarealer i underetasjen. De generelle arbeidsplassarealene er brutt opp og trekker seg tilbake på flere steder som et svar på den urbane settingen og for å skape felles innvendige og utvendige områder med eksepsjonelle dagslysforhold.

Tretrapper og broer skaper en sammenhengende romlig rute både innvendig og utvendig, og slynger seg fra resepsjonen og oppover gjennom bygningen, med fellesarealer og terrasser. Fra de innvendige terrassene er det adkomst både til arbeidsarbeidsplass-arealene innenfor og til utvendige terrasser med fantastisk og variert utsikt mot fjorden og byen.
Bygget har energiklasse B.

Utmerkelser:
Murverksprisen 2013
Norsk Stålkonstruksjonspris 2015

© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
DNB Central building 15
© Jiri Havran

flere
prosjekter

Transformasjon fra innadvendt til utadvendt kvartal

Stortorvet 7

Næring / Redesign
En integrert del av byen

Gunerius

Plan / Redesign / Urban design
Ti tusen trær i ti etasjer

Spor X

Næring