NHO

I dialog med kunst og historie

Sted
Middelthunsgate 27, Oslo, Norge
Samarbeid
Zinc
Oppdragsgiver
NHO Eiendom
Program
33 000 m²
År
2009

Rett ved Frognerparken i Oslo er hovedkontoret for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) lokalisert, som et av tre modernistiske bygg i samme blokk. Visjonen for det nye hovedkontoret var å styrke byggets historiske verdier og kvaliteter, finne gode arkitektoniske og funksjonelle løsninger, og samtidig forbedre omkringliggende arealer og bygg, slik at hele anlegget ble mer i samsvar med nåtiden. DARK Arkitekter jobbet tett sammen med Byantikvaren for å utvikle dette konseptet.

Den opprinnelige bygningen er tegnet av den kjente, norske modernisten Erling Viksjø, og sto ferdig 1965. Bygget er deretter utvidet på tre sider med en renovert fløy langs Essendrops gate, nye fellesarealer mot nord og en konferansepaviljong mot den vestvendte parken. NHOs hovedfasade mot Middelthunsgate, Elkems tidligere hovedkontor, og den historiske bygningen var inspirasjonskilder i arbeidet med NHOs nye hovedkontor. Under renoveringen ble flere av byggets kvaliteter igjen fremhevet, gjennom tett samarbeid og samspill med kunstneren Odd Tandberg, som også var aktiv i det opprinnelige prosjektet.

Mellom NHO og NVE-bygget knytter et 4000m² nytt konferansesenter anlegget sammen, og gir NHO et fornyet, representativt ansikt utad, der samspill, tilgjengelighet og utvikling står i fokus. To foldede kobbervegger omfavner eksisterende struktur, mens gjenåpning av vestibyleområdet i første etasje, sosiale møteplasser og kontormiljøer åpner for naturlig lys og utsikt utover Frognerparken.

Essendrops gate 6 har blitt artikulert mot nord med en «midtkam» og to «sideskip», og tilpasser seg den nærliggende, bevaringsverdige Colosseum Kino, med sin karakteristiske kuppel. De nye fasadene har en horisontal falsing som gir bygget en klar retning. Forplassen og parken i syd ble forsterket og revitalisert med et nytt uttrykk i uterommet med belegning og bed inspirert av utsmykningen på kjerneveggene i M27, som er utført av Odd Tandberg.

© Stein Arne Andreassen
NHO 3
© Jiri Havran
© Bjørn Blegen
© Merete Hoff
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran
© Jiri Havran

flere
prosjekter

Transformasjon fra innadvendt til utadvendt kvartal

Stortorvet 7

Næring / Redesign
En integrert del av byen

Gunerius

Plan / Redesign / Urban design
Ti tusen trær i ti etasjer

Spor X

Næring