Skolebakken er nabolaget med høy bokvalitet og naturlige overganger som åpner for et sterkt felleskap. I en skiftende kontekst som har utviklet seg fra landlig til urban, har prosjektet bevart det beste fra både by og natur. Fra Skolebakken er det direkte nærhet til både skispor og togspor, og den nye bebyggelsen er utformet som urbane hus med aktive fasader. Disse bindes sammen av frodige, grønne gårdstun som danner uformelle møteplasser i nabolaget.
Kolbotn har alltid vært det største av de mange lokalsentra langs jernbanen mellom Oslo og Ski. Et sentrum med urbane ambisjoner, og en slags hovedstad i Oppegård. Men Kolbotn er også et sted litt midt imellom – midt imellom Oslo og Ski. Midt imellom by og boligområde. Midt imellom blokker og eneboliger.
Sentrumssonen i Kolbotn er i vekst og knutepunktutvikling rundt stasjonen vil bidra til en mer definert bymessig situasjon. Utfordringen blir da å sørge for at sentrum ikke «flyter ut», og sikre at det etableres en naturlig overgang til boligområdene som omringer sentrum på alle kanter. En overgang fra det mer urbane til det landlige. En overgang fra harde plasser til myke hager.
Et sentralt grep i formgivingen av Skolebakken er å skape den gode overgangen mellom boligbebyggelsen i nord og den urbane situasjonen i sør langs Kolbotnveien. I det sydligste Torghuset, vendt mot Kolbotnveien, vil det bli både boliger og næringslokaler som aktivt retter seg ut mot det nye, planlagte torget. Trapper og ramper knytter sammen det solrettede torget med gårdsrommet i Skolebakken. Her blir veien kort fra det urbane torget på gatenivå til det frodige gårdstunet mellom bygningene.
Utearealene har en varierende grad av offentlighet, hvor ulike nivåer forbindes av ramper og sørger for god terrengtilpasning for uterom og boliger. Skolebakken er designet for å gi best mulig solforhold til leiligheter, balkonger og uteområder. De femkantede volumene, med de skrå takflatene som formgivingen resulterte i, gir prosjektet en annerledes og dynamisk utforming som har bidratt til å skape gode, naturlige plasser for opphold i de grønne gårdsrommene. Vegetasjonen er stedstypisk og alle boliger på bakkeplan har markterrasser eller små hager mot vest.
Boligene har innganger fra gårdsrommet, slik at det fungerer som et uformelt møtested for alle beboere. For å kunne skape så gode rom som mulig, har vi levd oss inn i hvordan det vil være å bo i hver enkelt leilighet. De fire bygningene vil få hvert sitt unike uttrykk, med fasader av enten treverk eller teglstein. I tillegg til utendørs møteplasser som binder nabolaget sammen, tilbyr Skolebakken fellesrom som kan benyttes til fest, møter m.m., samt smørerom for ski, sykkelverksted og hundedusj.
Byggeprosessen er kommet langt og de første flytter inn i midten av 2023.